Bading utendørs
Kontroll og oppfølging av badevannskvaliteten er en del av kommunenes folkehelsearbeid. Dette innebærer vurdering av badeplassers egnethet, samt å forebygge og iverksette tiltak hvis badende utsettes for helserisiko. I Norge er det normalt liten risiko for å bli syk ved bading.
Svømmekløe (cerkariedermatitt)
Svømmekløe er et kløende utslett som skyldes en allergisk reaksjon når en type parasitter (cerkarie / ikter) trenger inn i huden hos mennesker som bader i ferskvann. Svømmekløe er ikke uvanlig på varme, solrike dager etter bading i ferskvann. Det er ikke farlig å bade i vann der svømmekløe er påvist.
Råd for å unngå svømmekløe:
- Bad i områder av vannet som ikke inneholder mye snegler, dvs. unngå områder med mye vegetasjon i vannet.
- Unngå strender som er påvirket av pålandsvind fordi blodikterlarver kan konsentreres i slike områder.
- Unngå grunne områder der blodikterlarver kan samles, og bad heller fra brygger.
- Tørk huden med et håndkle med en gang du kommer opp av vannet.
- Ta en dusj etter bading.
Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle svømmekløe, men kløestillende midler og allergimedisin (anti-histaminer) kan lindre problemene om utslettet er svært plagsomt.
Blågrønnalger
De senere årene har det vært økende forekomst av oppblomstring av blågrønnalger. Dette skjer overveiende i de varmeste periodene på sommeren. Blågrønnalger er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier.
Cyanobakteriene kan produsere toksiner(giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer, og kontakt med disse toksinene kan gi hudirritasjoner og forgiftninger. Bading i grønt vann frarådes, og dyr og mennesker må ikke drikke av vannet.
Bading etter kraftig regnvær
Ved store nedbørsmengder kan det stedvis bli dårligere badevannskvalitet. Store mengder overflatevann renner ned i ledningsnettet. Dette klarer ikke alltid avløpsanleggene å håndtere, slik at ubehandlet kloakkkan renne ut og ha negativ effekt på badevannskvaliteten. Vannet fremstår også som brunt/grumsete og lite innbydende til bading.
Det er derfor viktig at man som badende er klar over påvirkningen som nedbøren kan føre til og ikke benytter badeplassene som fremstår som lite innbydende etter store nedbørsmengder. Man antar at badevannskvaliteten er tilfredsstillende 2-3 dager etter at det kraftigste regnet har gitt seg.
Oppfølging av badevannskvaliteten
Badevannet der du bor blir fulgt opp med målinger av kommunen. Prøvene avdekker om det er tilførsler av sykdomsfremkallende tarmbakterier fra mennesker eller dyr.
- Badevannskvalitet i Flekkefjord
- Badevannskvalitet i Lyngdal
- Badevannskvalitet i Kvinesdal (under arbeid)
Helsefordeler
Utover risikofaktorene kan bading utendørs, særlig i saltvann, fungere som en helsekilde. Vannet er blant annet ikke tilsatt klor samtidig som man får en friluftlivsopplevelse med på kjøpet. Ellers har for eksempel bading i kaldt vann, med visse forhåndsregler, vist seg å kunne ha positive effekter på blant annet immunforsvar og nervesystem. Så dersom vannkvaliteten er god, er det bare å hoppe uti!
Les mer på