Drikkevann er ikke helt fritt for mikroorganismer og kjemikalier. Dette betyr ikke at man nødvendigvis blir syk av vannet, men det eksisterer en risiko.

I Norge har de fleste tilgang til drikkevann med stabil og god kvalitet. Likevel er det fortsatt grunn til å anta at sykdommer kan overføres gjennom vannforsyningen i Norge dersom kvaliteten blir forringet ved hendelser i distribusjonen.

En av de vanligste årsakene til forurensning av drikkevann er et aldrende distribusjonssystem, som er sårbart for innlekkasje.

Forurensning av avføring fra mennesker og dyr, såkalt fekal forurensning, er den vanligste årsaken til akutt sykdom fra drikkevann. Noen vanlige kilder til fekal forurensning er avløpsvann og jordbruksarealer med husdyrgjødsel.

Vannkvaliteten i Norge overvåkes på nasjonalt og lokalt nivå. Mattilsynet kontrollerer at vannverkseierne overholder kravene i drikkevannsforskriften. Vannverkseiere følger opp egen drift av vannforsyningen og rapporterer årlig til Mattilsynet. Innrapporterte data blir også benyttet av Folkehelseinstituttet.

I Forskrift om vannforsyning og drikkevann (drikkevannsforskriften) er det grenseverdier og tiltaksgrenser for en rekke mikrobiologiske og kjemiske parametre. Formålet med forskriften er å «beskytte menneskers helse ved å stille krav om sikker levering av tilstrekkelige mengder helsemessig trygt drikkevann som er klart og uten fremtredende lukt, smak og farge.»

Vannprøver

Vannverkseier som leverer drikkevann til minst 2 abonnenter skal påse at det tas prøver for å dokumentere kvaliteten på drikkevannet. Krav til prøvetaking finner du i drikkevannsforskriften §§ 19, 20 og 21.

Vannforsyningssystem som er privat og leverer drikkevann til kun én bolig eller fritidsbolig kalles enkeltvannforsyning. Eier av enkeltvannforsyning er selv ansvarlig for at drikkevannet er helsemessig trygt, klart og uten fremtredende lukt, smak og farge. Det anbefales å ta prøver for å sikre at vannet holder tilfredsstillende kvalitet. Det er også lurt å ta jevnlige prøver for å dokumentere ev. endringer over tid.

Ta kontakt med et analyselaboratorium for å få svar på hvilke analyser som bør tas av vannet ditt. Laboratoriene har sterile prøveflasker og gir veiledning i hvordan prøvene skal tas. Grenseverdier for vannkvalitet står i drikkevannsforskriftens vedlegg.

For mer informasjon