Med skadedyr forstås insekter, fugler, pattedyr og andre levende organismer som kan forårsake sykdommer eller helseproblemer hos mennesker. Skadedyr kan også føre til materielle skader og utløse bekjempelses tiltak. Sykdomsfremkallende mikroorganismer (bakterier, virus, sopp etc.) regnes ikke som skadedyr.

Helserisiko

Skadedyr kan forårsake sykdommer eller helseproblemer hos mennesker via bitt, forurensning av matvarer, drikkevann eller via forurenset badevann. Skadedyr kan også gi helseplager i form av allergiske reaksjoner. I tillegg kan skadedyr på forskjellige måter forårsake materielle skader og støy.

Skadedyrbekjempelse

Bekjempelse av skadedyr i eller nær innendørs miljøer er en viktig samfunnsoppgave. Det er eier eller bruker av bygning, innretning eller annet som er ansvarlig for å iverksette nødvendige tiltak for å forebygge, eventuelt oppdage og utrydde forekomst av skadedyr i henhold til forskrift om skadedyrbekjempelse . Det må brukes bekjempelsesmidler og metoder som gir minst mulig skadevirkninger for miljø og helse, men som gir effektivt og ønsket resultat (subsitusjonsprinsippet §§ 1-1, 3-2). Kjemiske midler som benyttes, skal være godkjent til formålet. Enkle midler for bekjempelse kan kjøpes på dagligvare eller jernvare (muse-/rottegift, maurmiddel etc.). Ved større skadedyrproblemer, bør et godkjent skadedyrfirma kontaktes. I skadedyrhåndboka finnes det oppdatert informasjon knyttet til spesifikke skadedyr og  hvordan dette skal håndteres.

Eksempler på brudd på substitusjonsprinsippet er:

  • rottegift lagt ut løst eller i dårlig sikrete åtestasjoner
  • bruk av rottegift når det ikke er foretatt gnagersikring av bygg eller ikke utført sanitasjon
  • bruk av rottegift når ulike feller burde vært forsøkt
  • sprøyting av kjøkkenbenker og -skap med insektmidler
  • sprøyting av sandkasser med insektmiddel for å bli kvitt maur
  • bruk av insektmidler og gnagermidler for å forebygge mot skadedyr

I de fleste tilfeller er det mulig å bekjempe skadedyr helt uten bruk av gift eller med insektgift i form av åte som legges utilgjengelig for barn, kjæledyr og andre.

Kommunen kan pålegge den ansvarlige å iverksette nødvendige tiltak for å forebygge eller utrydde skadedyr hvis forekomsten av skadedyr tilsier dette. Dersom pålegget ikke følges, kan kommunen gjennomføre tiltak på den ansvarliges regning.

Tilsyn av skadedyrbekjempelser

Kommunen v/ miljørettet helsevern er tilsynsmyndighet for skadedyrbekjempelser (§ 5-2) og skal påse at disse gjennomføres i henhold til skadedyrforskriften. Tilsyn kan gjennomføres på ulike måter og i ulike situasjoner. Det kan for eksempel være varslet tilsyn der man gjennomgår skadedyrfirmaets internkontrollsystem og andre driftsmessige rutiner eller uanmeldte tilsyn der man undersøker om en enkelt skadedyrbekjempelse er utført i tråd med regelverket.

For å bli godkjent skadedyrbekjemper kreves det kurs og praksis. Godkjenningen varer i 10 år. For å få fornyet godkjenning må et fornyingskurs gjennomføres og det stilles krav til praksis. Helsedirektoratet fører skjema over godkjente skadedyrbekjempere.

For mer informasjon:

Skadedyrhåndboka- FHI

Om skadedyrbekjempelse - FHI

Forskrift om skadedyrbekjempelse